fredag 29 november 2013

Tema – Rutiner – Att fixa det oförutsedda

Den här veckan har Neurobloggarna tema Rutiner. Det är så mycket annat som tar tid här hemma nu, så jag har inte riktigt hunnit med att prioritera Neurobloggarna på ett tag. Men det är ju så det är för oss alla ibland, och då är det bra att vi orkar på olika dagar ;) Gå in och läs andra läsvärda bidrag!

Här kommer iaf mitt bidrag i temat. För intresserade så har jag samlat alla mina tema-inlägg under fliken ”Tema” här ovan. (Ni som vill läsa dagens vanliga inlägg scrollar vidare)


Rutiner kan ju verka trist och det är det väl också, på sätt och vis. Det vi njuter allra mest av när vi har avlastning är ju just att vi kan göra vad vi vill, när vi vill och hur vi vill. Om vi vill. Vi behöver inte göra, men det är fantastiskt att kunna.

Men utan rutinerna skulle det bli kaos! Sandra skulle må sämre och sämre, och alla runt om också.


Det går inte att träna på att vara flexibel utan flexibiliteten fungerar till viss del om grunden är stabil och trygg. D.v.s. Sandra fixar oförutsedda händelser genom att dom aldrig händer.

Med det menar jag att när det händer saker som vi inte kan råda över, och inte hinner förbereda, så har vi ju bara att ta oss igenom det så smidigt det går. Är Sandra stabil så fixar hon sånt mycket bättre än om hon är stressad och orolig redan från början.


Stabil blir Sandra om rutinerna fungerar och hon kan lita på dom. Hon ska känna att hennes schema stämmer och att dagarna ser ut så som hon är förberedd på. Strävar vi efter det hela tiden, varje dag, varje vecka, så blir Sandra trygg och lugn.

Stökar man till det med flit och tror att hon ska vänja sig vid att inte vara så rutinbunden, då är man allt ute och cyklar rejält. Det resulterar bara i att hon blir orolig och varken vet ut eller in, och kan hon inte lita på oss och sitt schema så klarar hon tillslut ingenting!


Sandra kan inte föreställa sig saker hon inte upplever på samma sätt som vi andra kan, hon behöver hjälp med att få ordning på tillvaron. Då är schema och rutiner A och O.

När grunden är stabil och hon litar på sitt schema och oss, så mår hon bra. När hon mår bra så klarar hon det där oförutsedda som vi inte kan undvika. Men vårt mål är alltid att det aldrig ska hända. Då går det bra när det händer.

.

1 kommentar:

Tina sa...

Så sant så sant ! <3 kram